top of page
Zoeken
  • Laurens

Waar kun je het best je zwembad plaatsen?

Bijgewerkt op: 8 apr. 2021

De natuurelementen, de huidige situatie en jouw wildste ideeën beïnvloeden de locatie van je zelfbouwzwembad. Bij welke factoren kun je het best even stilstaan? Wij helpen je op weg met deze tips. Visualiseer, schets erop los en maak er iets moois van!


Niet zichtbaar, wel relevant


Wist je dat de waterstand van je tuin de ideale locatie van je zwembad beïnvloedt? De waterstand moet onder het peil van de onderkant van je zwembad liggen. Anders beschadigt de grondwaterdruk de bodem.


En als je dan toch ‘ondergronds gaat’, controleer dan ook meteen of de ondergrond zelf ideaal is om een zwembad te plaatsen. Is de ondergrond niet stabiel? Dan kunnen er extra funderingskosten nodig zijn.


Ga na of er ondergrondse pijpleidingen en kabels door je tuin lopen. Die wil je zeker niet raken tijdens het bouwproces.


Ten slotte is het belangrijk om zo weinig mogelijk afstand te creëren tussen je zwembad en het pomp- en filtersysteem. Zo werkt de installatie het efficiëntst en is er weinig warmteverlies.


Moeder Natuur


Zwemmen in de zon is veel leuker dan in de schaduw van een huis of een bijgebouw. Controleer op een zonnige dag waar er overal schaduw valt in je tuin. De plaats waar de zon het langst aanwezig is, ligt meestal in het noordoosten. De zon verwarmt het water, waardoor je bespaart op je verwarmingskosten. Dat is mooi meegenomen!


Een boom in de buurt? Dat wil je liever vermijden. Zowel voor de schaduw als voor het vuil dat deze grote vriend met zich meebrengt.


Extra tip: plaats de skimmers van je zwembad tegen de wind in, zodat vuil op het wateroppervlak sneller weg kan.


Privacy versus party


Wil je in alle rust genieten van je zwembad? Dan wil je wellicht niet te veel inkijk. Geen nieuwsgierige buurman, geen joelende buurkindjes, geen straatlawaai … Een schutting kan hier gedeeltelijk soelaas bieden, maar vooral de locatie van je zwembad is cruciaal. Kies bewust voor een rustig plekje achteraan in je tuin.


Het kan ook anders. Beschouw je het zwembad net als een verlengde van je huis en wil je bovendien de kinderen in de gaten houden? Dan plaats je het zwembad dichterbij. Bovendien staan jullie zo als gezin meer in contact met elkaar en genieten jullie samen van je tuin. Poolparty met barbecue? Check!


De lay-out van jouw perceel


Uiteraard speelt de vorm van je tuin ook een grote rol. Check de stedenbouwkundige voorschriften om te weten op hoeveel meter het zwembad van je woning mag liggen. Tenzij je vanaf nul je tuin aanlegt, moet je daarnaast sowieso rekening houden met de huidige tuinelementen. Denk bijvoorbeeld aan een terras en beplanting.


Als een echte werfleider verwerk je in je schets ook ruimte voor eventuele boordstenen, een buitendouche, een poolhouse, een afdekzeil, ligstoelen aan het water … Je maakt je bovendien de bedenking dat de graafmachine en de hijskraan rond het gat van het zwembad moeten kunnen manoeuvreren. Met een goed inzicht haal je het maximale uit je tuin. Onderschat dus zeker de capaciteiten van je tuin en die van jezelf niet.


Waar kun je het best je zwembad plaatsen? Advies nodig? Maak een afspraak voor een bezoek aan onze toonzaal.


274 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page